Plogningsfrågan i fortsatt fokus

I veckan bjöd Trafikverket in till möte om snöröjningen på enskilda vägar, ett ämne REV har engagerat sig mycket i. Som tidigare rapporterat har många vägföreningar drabbats av indragen vinterväghållning när Trafikverket har ökat kontrollen av de entreprenörer som tidigare även plogat enskilda vägar.

 

 – Det har ju fungerat tidigare, det är vansinne att inte de allmänna och enskilda vägarna kan plogas i anslutning till varandra, säger Mikael Näslund, regionansvarig norr som deltog vid mötet. Vi vill ha med de enskilda vägarna i upphandlingarna framöver, och framför allt måste dialogen från Trafikverket förbättras betydligt. Nu har många vägföreningar fått besked om att plogningen dras in kanske bara veckor innan första snön föll.

 

Mikael ansåg att mötet var konstruktivt. Förutom REV och Trafikverket deltog även representanter från de större entreprenörerna, LRF och andra aktörer med insyn i frågan.

 

-        Plogningen av enskilda vägar har fördyrats och försvårats, fortsätter Mikael, men de här mötena är åtminstone en början på något bättre. Att alla aktörer nu får chansen att dela vår bild av situationen är viktigt, vi har många vägföreningars vittnesmål med oss.

 

REV kommer att fortsätta bevaka frågan och arbeta för att villkoren för våra medlemsföreningar förbättras framöver. Nästa möte med Trafikverket är planerat till senare i februari.


Publicerat: 2019-01-31